Situat intre cotul Carpatilor si portile Baraganului, Judetul Buzau conserva inca obiceiuri, traditii, jocuri si cantece stravechi, in forme aproape nealterate, cu radacini pierdute in negura veacurilor. Vatra folclorica straveche, Buzaul a constituit o punte de legatura si de interferenta a creatiei populare locale cu folclorul din zonele Moldovei, Ardealul si Munteniei. Elementele de influenta, departe insa de a dizolva fondul originar, au fost grefate pe elementul existent aici si au fost asimilate creator, in sensul integrarii lor intro conceptie estetica proprie. Asadar, sub multiplele ei forme de manifestare, creatia populara buzoiana a coexistat in interiorul creatie populare romanesti cu amprenta specifica pe care i-au conferit-o oamenii, locurile si evenimentele social-istorice.
Obiceiurile, datinile, mestesugurile, componente ale culturii populare s-au transmis din generatie in generatie, s-au imbogatit si diversificat, iar consemnarea lor in prezent atesta o vietuire continua a poporului nostru, care si in perioade de vicisitudini istorice a stiut sa-si pastreze fiinta si cultura pe aceste meleaguri.
Prezenta cu unele nuante locale, a unor obiceiuri stravechi, a pastratorilor si purtatorilor de traditii la Manzalesti, dar si la Padina, Gura Teghii sa Catina, patru localitati reprezentative, situate in zone geografice diferite, este relevanta pentru bogatia si marea diversitate a culturii si civilizatiei traditionale din judetul nostru.